Klasinfo

Even wat info over de 1ste kleuterklas

De algemene klaswerking lijkt heel goed op de werking zoals de kleuters gewoon waren in de peuterklas. We werken per week of per twee/drie weken rond een thema zoals: terug naar school, het restaurant, kabouters in de herfst, …

 • ’s Morgens starten we met een onthaal. Dit gebeurt in de kring. Tijdens dit moment mogen de kleuters vertellen over hun ervaringen of over iets dat ik of zij meegebracht hebben. We zingen en dansen, passen de aanwezigheden, daglijn, het weer, de taken aan.
 • Na het onthaal starten we met een korte gemeenschappelijke activiteit zoals een lied of versje herhalen, een bewegingsactiviteitje, voorstelling van activiteiten die ze straks kunnen doen, een wiskundige activiteit…
 • Daarna spelen en werken de kleuters in de klas. Sommige activiteiten zijn vrij te kiezen, andere activiteiten moeten ze allemaal eens doen.
 • Koek/fruit en drank worden gegeten en gedronken terwijl de kinderen bezig zijn in de hoekjes. Aan de hand van een doorschuifsysteem eten alle kleuters hun fruit(voormiddag) en koek(namiddag) samen met hun drankje aan een tafel. De eerste twee maanden wordt dit nog heel sterk begeleid.
  * Gelieve het fruit hapklaar( gesneden, gepeld) mee te geven, behalve een banaan. Ik heb GEEN mesje in de klas!
  * Wij proberen het afval op school sterk te verminderen. Gelieve koekjes in een doosje mee te geven en water in een herbruikbare fles.
 • Na de speeltijd werken en spelen we verder in de klas tot aan de middag. Na een toiletbezoek gaan we naar de refter.
 • Na de middag starten we terug met een gezamenlijke activiteit zoals een wiskundig of taalspelletje,  een bewegingsspel, …
 • Deze activiteit wordt gevolgd door werken en spelen in de hoeken en een toiletbezoek.
  Na de laatste speeltijd ruimen we de klas samen op en genieten nog van een gemeenschappelijke activiteit zoals een verhaal, een poppenspel, een muzikaal moment, een zintuigelijk spel, …

Refter:
De kleuters komen in de refter. Boterhameters zitten aan een andere tafel dan de warme eters. We plaatsen de kleuters per klas aan de tafels. Gedurende een kwartier helpen alle juffen mee om ervoor te zorgen dat iedereen eet.
Nadien zorgen er afwisselend 2juffen en juf Patricia verder voor de kleuters. Nadien een toiletbezoek en buiten spelen (binnen bij slecht weer).

Turnen:
Iedere donderdagvoormiddag krijgen onze kapoenen turnen van juf Fien. De kleuters hebben GEEN turnkledij/-schoenen nodig. Zorg er wel voor dat ze op die dag gemakkelijke kledij aanhebben bv. Geen slippers, lange kleedjes/rokken die het klimmen belemmeren, …

Juf Ulrike:
Op maandag-, dinsdag- en woensdagvoormiddag komt juf Ulrike in onze klas. Juf Ulrike werkt vrijwillig in onze school. Ze heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking. Ze heeft reeds enkele jaren ervaring in onze klas. Ze is een grote meerwaarde voor de kleuters en de juf.
Ze helpt het stimuleren van de zelfstandigheid van de kleuters en maakt tijd om samen gezelschapsspelletjes te spelen.

Woensdag:
Momenteel werk ik 4/5. Op woensdagvoormiddag ben ik er niet maar dan neemt juf Fien de klas met veel enthousiasme over alsook 1 uurtje op maandagnamiddag.

Themamateriaal:
Om onze thema’s nog leuker te maken, is gerief i.v.m. het thema altijd welkom!! Op het einde van het thema krijg je het dan terug mee naar huis. Zorg ervoor dat je naam of initialen overal op staan. Indien je niet al je spullen hebt terug gekregen, kom dan even langs in de klas. Alhoewel we proberen om alles met zachtheid en respect te behandelen, gaat af en toe iets stuk.

Een knuffel en fopspeen laat je het beste thuis om verlies te voorkomen.
Gaat deze toch mee, dan blijven ze in de boekentas.

Contact:
Zijn er vragen of heb je gewoon zin in een babbeltje, dan zijn jullie altijd welkom! Kan je zelf niet naar school komen, maar wil je wel iets meedelen, kan dit altijd via een briefje in de boekentas of via email: K1@omerwattez.be
De e-mails probeer ik binnen de 48 uur te lezen en te beantwoorden.

Onze avonturen kan U na ieder thema vinden op www.k1.omerwattez.be.
Via Facebook wordt er enkel een link en een foto geplaatst naar de klaswebsite als er nieuwe foto’s zijn.
Op Facebook kan je me vinden onder de naam Juf Maaike

Groetjes,

juf Maaike